Image

Datortomogrāfija (CT jeb DT)

 

Datortomogrāfija (CT, DT) ir ātra un informatīva rentgenizmeklēšanas metode. Tā ir precīzāka un informatīvāka par rentgenogrāfiju (RTG), jo tiek iegūti daudzi izmeklējamās ķermeņa daļas diagnostiski šķērsgriezuma attēli. Tos digitāli apstrādājot, iespējams iegūt augstas izšķirtspējas dažādu plakņu divu dimensiju (2D), kā arī trīs dimensiju (3D) attēlus, kuri speciālistam sniedz nepieciešamo informāciju slimības diagnostikai un tālākas ārstēšanas taktikas noteikšanai. Izmeklējuma laikā saņemtā jonizējošā starojuma deva ir lielāka nekā RTG.

 

 

  • Pieejami visi datortomogrāfijas pamatizmeklējumi
  • Pieejams izmeklējums gan ar kontrastvielu, gan bez tās
  • Komfortabls izmeklējums 15-20 minūšu laikā, rezultāti attālināti 5-7 darba dienu laikā www.datamed.lv
Kādus CT (DT) izmeklējumus
veic VCA poliklīnikās?
  • Datortomogrāfija galvai, t.sk. ausu piramīdas, iekšējā auss, deguna blakusdobumi, asaru kanāli
  • Datortomogrāfija mugurai un tās daļām (kakla, krūšu, jostas, krustu daļām, asteskaulam)
  • Ekstremitātēm, kauliem un locītavām (pleca, elkoņa, plaukstas, gūžas, ceļa, pēdas, sakroiliakālajām locītavām), plaukstām, pēdām
  • Krūškurvja orgāniem, t.sk. datortomogrāfija plaušām
  • Datortomogrāfija vēdera dobumam, mazā iegurņa orgāniem, urīnizvadsistēmai
  • Angiogrāfija galvas un vēdera dobuma asinsvadiem (izņemot VCA Jugla poliklīnikā).
Kā sagatavoties izmeklējumam VCA?
  • Neēst 4 stundas pirms vēdera dobuma izmeklējuma vai izmeklējuma ar kontrastvielu. Pārējiem izmeklējumiem speciāla sagatavošanās nav nepieciešama
  • Ja paredzams izmeklējums ar kontrastvielu, obligāti jāņem līdzi pēdējo četru nedēļu laikā veiktu asins analīžu – kreatinīna un GFA (glomerulu filtrācijas ātrums) – rezultāti.
  • Jāņem līdzi iepriekšējo izmeklējumu rezultāti, konsultantu slēdzieni, izraksti no slimnīcas u.c. dokumenti, kas attiecas uz konkrēto slimību.

Kā notiek datortomogrāfija?

Pacients guļ uz motorizēta galda, kurš lēni pārvietojas caur apļveida datortomogrāfijas iekārtu. Tajā ap pacientu rotē rentgena spuldze, starojot rentgenstarus cauri izmeklējamajai ķermeņa daļai. Pēc katras spuldzes vienas pilnas rotācijas, iegūto informāciju apstrādā jaudīga datorsistēma un izveido vizualizējamu ķermeņa daļas šķērsgriezuma attēlu. Process turpinās tik ilgi, līdz iegūti visi izmeklējamās daļas šķērsgriezuma attēli. Ja nepieciešams, no iegūtajiem attēliem ar datorsistēmas palīdzību var izveidot papildus dažādu plakņu un 3D rekonstrukciju attēlus.
Atsevišķu izmeklējumu laikā pacientam, iespējams, uz 15–20 sekundēm būs jāaiztur elpa. Izmeklēšanas laikā nereti vēnā jāievada jodu saturoša kontrastviela, ar kuras palīdzību tiek iegūta papildu diagnostiska informācija. Kontrastvielas ievadīšanas nepieciešamību parasti norāda speciālists, nosūtot uz izmeklējumu, tomēr par tās ievadīšanu izlemj ārsts radiologs, izvērtējot klīnisko problēmu, informāciju par alerģiskām reakcijām, pacienta nieru funkciju un nepieciešamības gadījumā arī citus laboratoriskos rādītājus.
Izmeklēšana pacientam nav sāpīga un nepatīkama.

Datortomogrāfijas rezultāti

Rezultāti tiek saņemti 5–7 darbadienu laikā www.datamed.lv vai poliklīnikas reģistratūrā.

 

 

Brīdinājumi

 

 

  • Ja nepieciešams veikt vairākus datortomogrāfijas izmeklējumus dažādām ķermeņa daļām vai anatomiskiem reģioniem, iespējams, saņemamā starojuma dēļ starp izmeklējumiem būs jāievēro noteikts laika intervāls. CT kabineta personāls šajos gadījumos individuāli izvērtēs starojuma devu.
  • Datortomogrāfijas izmeklējums netiek veikts grūtniecības laikā un bērniem līdz 18 gadu vecumam.
  • Kontrastvielas ievades laikā (ja tā nepieciešama) var rasties siltuma sajūta – tas ir normāli un neliecina par bīstamu organisma blakusreakciju. Kontrastvielu nedrīkst ievadīt, ja bijusi alerģija pret jodu vai ir pazeminātas nieru funkcijas.
INFORMĀCIJA PAR PIERAKSTĪŠANOS VCA

Obligāti nepieciešams ārsta nosūtījums gan valsts līdzfinansēta, gan maksas pakalpojuma saņemšanai (pamatojums: MK noteikumi Nr. 482 “Noteikumi par aizsardzību pret jonizējošo starojumu medicīniskajā apstarošanā”, 12. un 14. punkts). Datortomogrāfija bez nosūtījuma netiek veikta.
Pacientiem ar veselības apdrošināšanas polisi pakalpojumus apmaksā atbilstoši veselības apdrošināšanas programmas nosacījumiem.